Spullen lenen, is dat gedekt?

We krijgen weleens vragen over wat de situatie is als je een kite of surfplank leent van iemand anders. Gewoon om eens te proberen, of omdat je zelf iets vergeten bent, of gewoon voor de fun. Valt dit onder Sportzeker of onder je normale AVP/WA verzekering.

Uitgangspunt bij het product van Sportzeker is dat je je eigen materiaal verzekert.

Het werkt anders erg snel fraude in de hand (een vriend heeft schade en ik zeg dat ik ‘m geleend had).

Er is dus geen dekking als je in NL op een vrijdagmiddag met een geleende kite gaat kiten.

Als je mijn kite wil lenen op een vrijdagmiddag (ik heb er genoeg ) en je maakt ´m kapot, dan is je AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) het aanspreekpunt. Daar is echter niet altijd dekking op i.v.m. de opzicht clausule (zie hieronder de uitleg van de “opzicht clausule”). Dus goed om te checken.

Als ik jouw kite echter vanmiddag wil lenen (zou ik niet aanbevelen ;-), en er gaat iets kapot, dan is er dus wél dekking op jouw Sportzeker verzekering. Het is immers jouw materiaal en dat is verzekerd.

Er is wel dekking voor een geleende kite tijdens een vakantie (in Nederland dus bij een geboekt verblijf). Omdat dit conform de bagagedekking / dekking extra sportuitrusting verzekerd is en de kans op fraude veel minder groot.

Als je mijn kite wil lenen en je gaat ermee op vakantie en je maakt ´m kapot, dan vergoeden we je schade op grond van de Sportzeker clausule, dus € 50.

De (optionele) WA clausule op de Sportzekerclausule dekt geen schade aan materiaal van anderen als jij daarmee (met dat materiaal) aan het kiten bent. Deze dekking dekt schade aan andere zaken / personen als jij daar aansprakelijk voor bent.

Opzicht clausule

De opzichtclausule is een specifieke bepaling in aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren (AVP) die betrekking heeft op de dekking van schade aan spullen die jij tijdelijk onder je beheer hebt. Dit is een belangrijk aspect om te begrijpen, vooral in situaties waarin je eigendommen van anderen gebruikt of leent.

Opzichtclausule in AVP Verzekeringen

Wat is de Opzichtclausule?

De opzichtclausule bepaalt dat de aansprakelijkheidsverzekering geen schade dekt aan zaken die onder jouw “opzicht” vallen. Dit betekent dat als jij tijdelijk spullen van iemand anders in beheer hebt, en deze spullen beschadigd raken, de schade meestal niet wordt gedekt door je AVP.

Voorbeeld

Als je bijvoorbeeld een boormachine van je buurman leent en deze per ongeluk beschadigt, valt deze schade doorgaans niet onder de dekking van je AVP vanwege de opzichtclausule.

Uitzonderingen en Aanvullende Dekking

  • Sommige verzekeraars bieden aanvullende dekking: Er zijn verzekeraars die tegen een meerpremie een aanvullende dekking bieden voor schade aan spullen onder opzicht. Dit kan handig zijn als je vaak spullen leent of gebruikt van anderen.
  • Beperkte dekking: In sommige gevallen is er een beperkte dekking voor opzichtsituaties. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor specifieke soorten spullen of tot een bepaald bedrag. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van je verzekering.

Hoe om te gaan met de Opzichtclausule?

  • Lees de polisvoorwaarden: Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van je AVP goed door te lezen om te begrijpen wat wel en niet gedekt is.
  • Overweeg aanvullende dekking: Als je regelmatig spullen van anderen leent, kan het zinvol zijn om aanvullende dekking af te sluiten voor schade aan geleende spullen.
  • Communiceer met je verzekeraar: Neem contact op met je verzekeraar voor specifieke vragen of om te controleren of je huidige polis voldoende dekking biedt voor jouw situatie.

Samenvatting

De opzichtclausule in AVP verzekeringen sluit doorgaans de dekking uit voor schade aan zaken die je tijdelijk onder je beheer hebt. Als je regelmatig eigendommen van anderen gebruikt of leent, is het verstandig om de mogelijkheden voor aanvullende dekking te onderzoeken en te bespreken met je verzekeraar.

Als je nog vragen hebt of specifieke situaties wilt bespreken, laat het me weten!

Recent Posts